Etappes

Le Grand Départ van de Tour de France 2023 vindt in het weekend van 1 juli plaats in het Baskenland. Zowel de 1e als de 2e etappe zijn heuvelraces, wat niet vaak voorkomt in de Ronde van Frankrijk. De race voert door alle bergketens van het Franse vasteland, de Alpen, Pyreneeën, Jura, Vogezen en het Centraal Massief.

De 1e etappe is een race van 185 kilometer met vijf beklimmingen en drie daarvan zitten in laatste 45 kilometer. In volle finale ronde de renners een klim van 2,2 kilometer à 9,9% en vervolgens duiken ze naar Bilbao, waar de slotkilometer weer met 5,4% oploopt.

Ook de 2e etappe finisht bergaf. In een race van 210 kilometer met vijf beklimmingen is de Jaizkibel het laatste obstakel. Vanaf die klim van 6,9 kilometer à 6,2% dalen de renners naar de laatste 8 kilometer op het vlakke.

De 3e etappe start in Amorebieta en biedt de snelle mannen een eerste kans in de straten van Bayonne.

Ook de 4e etappe ziet er goed uit voor de sprinters, de streep is dan getrokken op het racecircuit van Nogaro. Vervolgens trekt de karavaan al in de 5e etappe de Pyreneeën in om te finishen in Laruns, waarna Le Cambasque in de bergen boven Cauterets het eindstation is van etappe 6. Dan is het alweer gedaan met de Pyreneeën.

De 7e etappe 7 eindigt in Bordeaux, wat interessant is voor de snelle mannen. De 8e etappe voert van Libourne naar Limoges, waar Kittel in 2016 de sprint won, voordat het peloton in de 9e etappe naar het departement Puy de Dôme trekt. Sterker nog, de rit finisht op de vulkaan met die naam in het Centraal Massief.

Week 2
In de rit na de eerste rustdag staan er nog meer vulkanen op het programma, aangezien etappe 10 start bij educatief pretpark Vulcania in Saint-Ours-les-Roches en door de Auvergne trekt om te finishen in Issoire. Etappe 11 voert naar Moulins, waar de Tour nog niet eerder was, maar waar Bennett in Parijs-Nice 2019 sneller sprintte dan Ewan en Jakobsen. In etappe 12 trekt de Tour naar de Beaujolais-streek.

En wat kunnen we op Quatorze Juillet verwachten? De Tour pakt in etappe 13 uit met een finish op de Grand Colombier. Drie edities geleden won Pogacar op de berg in de Jura door Roglic in de sprint te kloppen, terwijl de andere klassementsrenners een handvol seconden later binnenkwamen. De slotklim stijgt in 17,4 kilometer tegen 7,4% naar de meet.

Morzine dient als eindstation van de 14e etappe. Voor het laatst kwam de Tour in 2016 in het wintersportdorp aan. Izagirre (Ion) pakte toen de dagzege door in de regen sneller dan zijn medevluchters Nibali en Pantano de laatste klim, de Joux Plane, af te dalen. Ook nu eindigt de rit met een afdaling van de Joux Plane.

De dag voordat Izagirre in de Tour van 2016 succesvol was, finishten de renners in Saint-Gervais Mont Blanc. Bardet soleerde die dag naar de winst. Ook dit skiresort keert in 2023 in de Ronde van Frankrijk terug – en wel in etappe 15. De renners hebben dan een slotklim van 9,8 kilometer à 8% voor de wielen, waarvan het eerste kwart uitsluitend met dubbele cijfers oploopt.

Week 3
De slotweek begint met een individuele tijdrit van Passy naar Combloux. Onderweg komen de coureurs in de 16e etappe over de Côte de Domancy, een klim van 2,5 kilometer à 9,4%.

De 17e etappe serveert een finale met de Col de la Loze – 28,4 kilometer à 6% –, maar niet, zoals in 2020 als slotklim. De finish ligt namelijk op een korte maar loeisteile Muur op het nabijgelegen bergvliegveld van Courchevel.

Etappe 18 en etappe 19 finishen in de Bourgogne – op papier zijn dat allebei sprinterskansen -, waarna de 20e etappe in de Vogezen wordt beslecht. De Col du Platzerwassel is de laatste beklimming van de Tour en de finish ligt 7 kilometer later in Le Markstein.

Zoals altijd eindigt de Tour de France op de Champs-Elysées in Parijs. De slotetappe gaat in Saint-Quentin-en-Yvelines van start.

(Bron: touretappe.nl)