Etappes

Tour de France 2020

De Tour de France van 2020 start op 29 augustus in Nice en finisht op zondag 20 september in Parijs. La Grande Boucle voert tegen de klok in van de Provence naar de Cevennen en Pyreneeën om vervolgens langs de Atlantische kust noordwaarts te trekken. Nog voor Bretagne gaat het westwaarts over het Centraal Massief voor een Grande Finale in de Alpen, Jura én op La Planche des Belles Filles.

De eerste twee dagen van de Tour de France spelen zich af rond Nice. In de 1e etappe rijden de coureurs in drie opeenvolgende lussen door de heuvels, terwijl ze in de 2e etappe al een stevige klimrit voor de wielen krijgen. Ze koersen over de Col de Colmiane (16,3 kilometer à 6,2%), Col de Turini (14,9 kilometer à 7,3%), Col d’Èze (7,8 kilometer à 7%) en Col de Quatre Chemins (5,5 kilometer à 5,5%) om te eindigen met een afdaling van 9 kilometer naar de finish op de Promenade des Anglais.

De Tour verlaat Nice op de derde dag in westelijke richting. Rit 3 start bij de Allianz Riviera, waar OGC Nice zijn thuiswedstrijden speelt, om door de lavendelvelden van de Provence koers te zetten naar Sisteron, waarna de Tour al in rit 4 de eerste aankomst bergop serveert: in Orcières-Merlette. De klim naar het skidorp op 1.840 meter hoogte is 7,1 kilometer lang en het gemiddelde stijgingspercentage 6,7%. De een-na-laatste kilometer is de steilste: 8.9%. In 1989 was de Ronde van Franrkijk voor het laatst in Orcières-Merlette en dat resulteerde in een (tijdrit)overwinning voor Steven Rooks.

De 5e etappe gaat van Gap naar Privas in de Ardèche, terwijl de renners in de 6e etappe door de ruige Cevennen naar een finale op Mont Aigoual trekken. In de laatste 50 kilometer komt de route door Florac, Vebron en Meyrieus, terwijl de lange slotklim eindigt bij het weerstation op 1.565 meter hoogte. Er zitten wat afdalingen en vlakke stukken in en zo komt de 26 kilometer lange bestijging tot een gemiddeld stijgingspercentage van 3,3%.

Na een overgangsrit van Millau naar Lavaur – etappe 7 – trekt de Tour de Pyreneeën in en dat betekent dus dat het eerste hooggebergte al in de eerste week op het menu staat. De 8e etappe vertrekt uit Cazères om na tussentijdse beklimmingen van de Col de Menté, Port de Balès en Col de Peyresourde te eindigen met een afdaling naar Loudenvielle. In de 9e etappe koersen de renners naar Laruns, waar Roglic in 2018 succesvol was na een aanval in de afdaling van Aubisque. Nu eindigt de race met een duikvlucht vanaf de Col de Marie Blanque en 6 kilometer vals plat.

Voor de rustdag verplaatst de karavaan zich noordwaarts voor een vlakke etappe langs de Atlantische kust. Rit 10 voert van eiland naar eiland – van Île d’Oléron naar Île de Ré. De dag erop fietsen de renners in de 11e etappe van Châtelaillon-Plage naar Poitiers. Bretagne en Normandië spelen dit jaar geen rol in de Tourkaravaan, want vervolgens gaat het in rit 12 door het hart van Frankrijk naar Sarran in het Centraal Massief. De 13e etappe finisht op de Pas de Peyrol: 5,4 kilometer à 8,1%. De dag erop gaat het in rit 14 van Clermont-Ferrand naar een uitdagende finale in Lyon, waarna zondag een rit naar de Grand Colombier serveert. Sterker nog, de 15e etappe beklimt de top in de Jura van drie verschillende kanten.

Na de tweede rustdag koersen de renners in de 16e etappe van La-Tour-du Pin naar Villard-de-Lans. De 17e etappe gaat naar de nog niet eerder in de Tour opgenomen Col de la Loze in de bergen boven Méribel. De dag erop finisht La Grande Boucle in rit 18 na vijf beklimmingen onderweg, waaronder de steile en deels ongeplaveide Montée du Plateau des Glières, met een afdaling naar La Roche-sur-Foron.

La Planche des Belles Filles fungeert in de Tour van 2020 als de allerlaatste aankomst bergop. En niet zomaar bergop, de klim van 5,9 kilometer à 8,5% is de uitsmijter van de 20 etappe: een individuele tijdrit van 36 kilometer. De dag ervoor finisht de 19e etappe in Champagnole.

Vanzelfsprekend eindigt de slotrit van de Tour de France op de kasseien van de Champs-Élysées in Parijs.