Etappes

De komende Tour de France start op zaterdag 26 juni in Bretagne en finisht op zondag 18 juli in Parijs. De race komt tweemaal over de Mont Ventoux en bevat 58 tijdritkilometers, wat in verhouding tot voorgaande edities erg veel is.

Het peloton vertrekt vanuit Brest – waar in 2008 ook al Le Grand Départ was – en de eerste vier etappes zijn in Bretagne. Al in de eerste twee dagen finisht de Ronde van Frankrijk bergop. Geen lange klimmen, maar juist erg kort. De 1e etappe gaat naar een punchy aankomst in Landerneau en de 2e etappe naar Mûr-de-Bretagne. Die plaats ligt bovenop een heuvel van 2 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,9%, waarbij de eerste kilometer met een kleine 10% verreweg het meeste gewicht in de schaal legt. De finale bedwingen de renners tweemaal en de laatste keer ligt de finish bovenop.

De 5e etappe wordt een tijdrit van 27 kilometer van Changé naar Laval, waarna de race vervolgt met etappe 6, een race van Tours naar Châteauroux. In 2011 was de Tour daar voor het laatst en dat werd een feestje voor Cavendish. Waarschijnlijk is het exact tien jaar later weer aan de snelle mannen. De 7e etappe is vervolgens een overgangsrit van een slordige 250 kilometer.

In het tweede weekend van de Ronde van Frankrijk koersen de coureurs door de Alpen. De 8e etappe finisht dan in Le Grand Bornand, waar Alaphilippe in 2018 naar de zege soleerde. Destijds was de Col de la Colombière, een klim van 7,5 kilometer à 8,5%, de laatste van vijf beklimmingen, waarna de race eindigde met een duikvlucht van bijna 15 kilometer.

Daags voor de eerste rustdag is de streep in Tignes getrokken. In 2019 had de 19e etappe daar moeten finishen, maar dat ging niet door wegens modderstromen in Val d’Isère. Omdat de race werd afgebroken na de Col de l’Iseran, kwamen de renners nooit in het skioord aan. Nu dan wel. De 9e etappe serveert een slotklim van meer dan 20 kilometer.

Week 2
Na de rustdag koerst het peloton in de 10e etappe naar Valence, waar de Tour de afgelopen zes jaar tweemaal eerder was. In beide gevallen werd het sprinten – 2015 met Greipel als winnaar, in 2018 won Sagan.

Die woensdag beklimmen de renners in rit 11 de Mont Ventoux tweemaal zonder op de Reus van de Provence te finishen. De streep is namelijk getrokken in Malaucène, aan de voet van de berg. De dag erop voert de 12e etappe naar Nîmes, waar Ewan in 2019 nog een sprint won.

De 13e etappe is een overgangsrit naar Carcassonne, waar Cort Nielsen in 2018 succesvol was vanuit de vroege vlucht (met ook Mollema). Voorafgaand aan het hooggebergte rijden de coureurs vervolgens in de 14e etappe door Occitanië om te finishen in Quillan, aan de voet van de Pyreneeën.

Die zondag zetten de renners in etappe 15 koers naar Andorra la Vella, de hoofdstad van het dwergstaatje. De finish ligt in het dal, maar er staat ook een hele vracht beklimmingen op het menu.

Week 3
Direct na de tweede rustdag is het klimmen geblazen op een avonturiersvriendelijk parcours. Via de Port de Lers, Col de la Core en Portet d’Aspet finisht etappe 16 bergaf in Saint-Gaudens.

Quatorze Juillet valt in 2021 in de laatste week van de Tour de France. Als 17e etappe serveert de organisatie dan een race over de Col de Peyresourde, Col d’Azet-Val Louron met als finish Col du Portet. Dat is een klim van 16 kilometer à 8,7%, waar Quintana in 2018 naar de zege soleerde en Dumoulin Froome loste om zo op te schuiven naar de tweede plek. De dag erop trekken de renners in de 18 etappe over de bergen naar skioord Luz-Ardiden. Dat is de laatste klimrit.

Na een lange vlakke etappe op dag 19 staat er op de voorlaatste dag een tweede individuele tijdrit gepland. Die is 31 kilometer lang.

De Tour eindigt uiteraard met een uitzwaaietappe naar Parijs.

(Bron: touretappe.nl)