Etappes

Le Grand Départ van de Tour de France 2022 vindt in het weekend van 1 juli plaats in Denemarken. Eenmaal terug in Frankrijk serveert de race een variant op Parijs-Roubaix en finish op La Planche des Belles Filles in week 1, waarna er in het vervolg finishes in Alpe d’Huez, Peyragudes en Hautacam op het menu staan. Op de een-na-laatste dag wacht een tijdrit in de Dordogne.

De 1e etappe van de Ronde van Frankrijk is een nagenoeg vlakke individuele tijdrit in Kopenhagen. Er zitten wat scherpe bochten in die het tempo drukken, maar over het algemeen kunnen de specialisten lekker knallen op de grote plaat.

In de 2e etappe gaat het in 199 kilometer van Roskilde naar Nyborg. In de eerste helft van de race volgen kort achter elkaar drie klimmetjes – Côte d’Asnæs Indelukke, Côte d’Høve Stræde en Côte de Karup Strandbakke -, terwijl een enorme hangbrug op 16 kilometer van de meet ook niet helemaal vlak is. Bovendien heeft de wind hier vrij spel. Krijgen we een waaierspektakel, zo vroeg in de race?

De 3e etappe is minder vlak dan rit 2 en de oplopende stroken zijn wat meer verdeeld over de route. Maar geen sprinter die zich deze buitenkans zal willen laten ontglippen.

De 4e etappe finisht in Calais en als 5e etappe krijgen we een Parijs-Roubaix à la Tour. Op het traject van Lille naar Arenberg krijgen de coureurs een partij kasseistroken uit de Hel van het Noorden voor de wielen.

In de 6e etappe koersen de renners door het zuidelijke deel van de Belgische Ardennen. De start is in Binche, de finish in Longwy.

Etappe 7 voert van Tomblaine naar La Planche des Belles Filles. Dat betekent dat de steile klim in de Vogezen voor de zesde keer in elf jaar tijd in de Tour zit. De organisatie kiest voor dezelfde aankomst als in 2019 (Dylan Teuns-zege), dus mét de ongeplaveide strook van 1 kilometer aan het einde. In totaal is de klim zo goed voor 7 kilometer buffelen tegen 8,7%.

De dag erop gaat etappe 8 van Dole naar Lausanne, terwijl de coureurs in etappe 9 van Aigle naar Châtel racen.

Week 2
De Alpen staan in de tweede week op het programma. De 10e etappe voert van Morzine naar Megève, waarna het klautergeweld in rit 11 nog een tandje bijschakelt met een finish op de Col du Granon, wat een klim van 12 kilometer à 10% is op een extreem smalle weg.

Op quatorze juillet keert de ‘oranje berg’ terug in de Ronde van Frankrijk. De 12e etappe start dan in Briançon en de streep is getrokken in Alpe d’Huez. In 2018 was de Tour er voor het laatst. Thomas won voor Dumoulin, terwijl een lange aanval van Kruijswijk net niet bekroond werd, doordat hij op 3,5 kilometer van de meet werd teruggepakt. De beroemde slotklim met de 21 haarspeldbochten stijgt in 13,8 kilometer met een gemiddelde van 8,1%.

Als 13e etappe fietsen de coureurs van Bourg d’Oisans naar Saint-Étienne, waarna de 14e etappe arriveert op het vliegveld van Mende. De finish ligt dan 1,5 kilometer na een klim van 3 kilometer à 10,2%.

De 15e etappe is een overgangsrit van Rodez naar Carcassonne.

Week 3
De slotweek van de Ronde van Frankrijk begint met rit 16 – een overgangsrit naar Foix – en vervolgens is het woord aan de berggeiten. Zo voert de 17e etappe over de Col d’Aspin, Hourquette d’Anzican en Col de Val-Louron-Azet naar een bergop finish in Peyragudes.

Als 18e etappe staat er een race van Lourdes naar Hautacam op de rol. Via de Col d’Aubisque en Col de Spandelles gaat het naar het skiresort. De klim naar Hautacam is 13,6 kilometer lang en stijgt met een gemiddelde van 7,8%, terwijl tweede helft van de klim aanmerkelijk steiler is dan de eerste.

De 19e etappe is dan weer een vlakke tot glooiende rit, waarna de Tour, net als in 2020 en 2021, als 20e etappe een individuele tijdrit in petto heeft. De streep is dan getrokken in de middeleeuwse stad Rocamadour.

Vanzelfsprekend eindigt de Tour op de Champs-Élysées in Parijs. De slotetappe start bij de dierentuin van Thoiry.

(Bron: touretappe.nl)